Home
Contact
Corso Geschiedenis
Duathlon
Links

Home | Duathlon | Wat is een Duathlon

Welkom op de site van Buurtschap De Notelaar

Terug naar overzicht duathlon

De Notelaar organiseert:

5 km lopen - 20km fietsen - 2 km lopen

    


(Nationale feestdag)

(16.00u.)

Start en aankomst
aan sportcomplex "DE DORENS"

     

Wat is een duathlon ?

Een duatlon is, net als bijvoorbeeld een triatlon een "multisport", een sport die niet uit één enkele discipline bestaat. Een Duatlon bestaat uit 2 sporten en 3 delen: eerst hardlopen, dan fietsen en tot slot nogmaals hardlopen. De afstanden van deze 2 disciplines kunnen variëren. Omdat wij een recreatieve duatlon organiseren hebben we de afstanden zo gekozen dat ze voor iedereen haalbaar zijn. Enerzijds worden deelnemers met een prof-of semi-proflicentie eigenlijk niet toegelaten maar dit is voor de organisatie moeilijk te controleren. Anderzijds gaat het in een recreatieve duatlon niet om wie eerst aankomt, maar wel om de tijd waarin een sporter de afstanden aflegt. Wij hebben bij het kiezen van de afstanden rekening gehouden met de afstanden van de duatlons in onze buurdorpen. Zodanig kan een sporter zijn tijden vergelijken en zo zien of zijn conditie verbetert of niet.

Sportpark De Dorens is uitermate geschikt voor sportieve doeleinden zoals onze duatlon; Zowel douches, kantine, gemeentepark met mooie looppaden en aankomst liggen dicht bij elkaar. Voor de begeleiding van onze sporters gebruiken we motorrijders, die er ook voor zorgen dat het parcours vrij blijft van supporters. Tijdens het fietsen staan er op elk kruispunt (17) seingevers die er op toezien dat er geen auto's op het fietsparcours komen zolang de wedstrijd duurt. Zij zorgen er ook voor dat wanneer iemand binnen de omloop met zijn outo vertrekt, hij zo snel mogelijk het parcours kan verlaten zonder de fietsers te hinderen.

Deelnemen kan op twee manieren: je ter plaatse inschrijven of je vooraf inschrijven via de website: www.denotelaarcorso.be. Je kan je individueel inschrijven of als duo: dit wil zeggen een loper en een fietser vormen samen één team. We werken met vier categoriën: Veteranen, senioren, dames en duo's. Veteraan ben je vanaf het jaar dat je 40 jaar jong wordt. Bij de aankomst wordt in een computer bijgehouden welk nummer op welke tijd over de finish kwam. Om het falen van de computer op te vangen is ook een chrono voorzien die 300 tijden kan opslaan, een derde persoon van de organisatie schrijft de volgorde van de aankomstnummers op. Als iedereen is aangekomen trekt het aankomstteam zich terug en vergelijkt de computertijden met de chronotijden en de volgorde van de aankomst -nummers. Als laatste worden dan de uitslagen gecopieerd en verdeeld. Ook op onze website verschijnt de uitslag en ook verschillende sfeerfoto's.

Om de veiligheid van sporters en publiek te garanderen werken we met seingevers rond het wedstrijd -parcours; motoren begeleiden de lopers en de fietsers. Moest er toch een spijtig ongeval gebeuren, dan is het rode kruis ter plaatse mét ziekenwagen . Om eventuele onkosten te dekken bij een ongeval, zijn we verzekerd voor alle helpers én alle deelnemers.

De voorbije jaren hadden we ongeveer 220 deelnemers en 800 mensen die kwamen kijken.